(Safety Culture Ladder)

Over de Veiligheidsladder
De veiligheidsladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn (Safety Awareness) en handelen in bedrijven te meten. Nog altijd vinden er jaarlijks veel onveilige situaties en bedrijfsincidenten plaats vanwege onveilig handelen. Met deze methode ga je als organisatie bewust aan de slag met het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag onder de medewerkers.

Doel van de Veiligheidsladder
Het doel van de Veiligheidsladder is het terugbrengen van het aantal onveilige situaties met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg en het vergroten van de Safety Awareness. De Veiligheidsladder biedt kaders voor veilig werken voor bedrijven die in diverse sectoren werkzaam zijn.

De 5 niveau’s van de Veiligheidsladder
De Veiligheidsladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en -gedrag over 5 laddertreden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid het bedrijf heeft gedaan, hoe hoger de score op de ladder. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin in een bedrijf zich begeeft. (Zie afbeelding)

Vanaf 2022 is de veiligheidsladder verplicht voor aanbestedingen in de bouw. Dit hebben de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) afgesproken. De invoering van de Veiligheidsladder gebeurt stapsgewijs: vanaf 2022 is trede 2 vereist en vanaf 2024 trede 3.

Wilt u zich laten certificeren voor de Veiligheidsladder? Of bent u al gecertificeerd en wilt u verder uitbouwen? Wij staan voor u klaar. Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem contact op.